Her får du opskriften på verdens nemmeste boller, som kan bruges til hvad som helst: Flütes til suppen eller salaten, burgerboller, pitabrød, sandwichboller og snackboller.

Der er nemlig intet så skønt som nybagte boller. Både til morgenbordet og som tilbehør til aftensmaden.

Basisopskriften kan nemlig desuden tilføjes alt fra tørret frugt og nødder til soltørret tomat og gryuére ost.

Bollerne kan både tilberedes koldhævet eller varmhævet. Du kan derfor enten slå dejen sammen aftenen inden og bage dem om morgenen, eller lave dejen en times tid inden du skal bruge den, og i stedet lade den hæve et varmt sted.

Opskrift på verdens nemmeste boller

Opskriften giver 14 store boller.

  • 25 gram gær
  • 6 dl. koldt vand
  • 1,5 teske salt
  • 1,5 spiseske sukker
  • 2 spiseske olie (brug olivenolie til madbrød og en smagsneutral olie til morgenbrødet)
  • 5 dl. havregryn (150 gram)
  • 10 dl. hvedemel (950 gram)

Fremgangsmåde

  • Gæren smuldres i en skål.
  • Laver du koldhævede boller, tilsætter du koldt vand. Skal du bruge dejen nu, tilsætter du lillefingervarmt vand. Opløs gæren i vandet.
  • Tilsæt salt, sukker og olie.
  • Tilsæt havregryn.
  • Rør melet i – men hold øje med mængden, da noget mel suger mere end andet. Hellere for lidt mel, end for meget. Konsistensen er fin, når den er let klistret og alligevel en smule fast. Da disse boller er æltefri, behøver dejen ikke kunne slippe skålen.
  • Skal dejen koldhæves, dækkes skålen tæt til med husholdningsfilm (eller en plastpose beregnet til fødevarer) og sættes i køleskabet natten over.
  • Skal dejen bruges nu, dækkes skålen med et rent viskestykke og sættes til hævning et lunt sted.

Når bollerne skal bages, sættes de som “klatter” på en bageplade med bagefolie eller bagepapir med to spiseskeer og placeres midt en forvarmet ovn ved 200 grader. Bagetiden er ca. 20 minutter.

Bager du 2 plader ad gangen, skal ovnen indstilles til varmluft og temperaturen sænkes til 180 grader.

Verdens bedste boller får et rustikt udseende. Vil du gerne have en glat overflade, kan du fugte din hånd med vand og glatte overfladen ud.

Du kan også bruge dejen til et brød. Så skal dejen blot hældes i en franskbrødsform og bagetiden forlænges med 5-10 minutter.

Nemme boller med masser af variationer

Hvis du vil have nogle grovere boller uden æltning, kan du udskifte halvdelen af hvedemelet med durummel, grahamsmel eller rugmel.

Du kan også få madbrød eller snackboller med lækre bidder af dét, du godt kan lide.

Prøv f.eks:

  • Soltørret tomat og oliven
  • Chunks af en smagfuld ost, som f.eks. gryuére
  • Revet skinke og ost
  • Mandler og nødder
  • Stykker af god, mørk chokolade
  • Rosiner eller andet tørret frugt
  • Solsikkefrø i selve dejen
  • Glat overfladen med en fugtig hånd og drys sesamfrø eller birkes på toppen.