Verdens nemmeste boller

Verdens nemmeste boller

Her får du opskriften på verdens nemmeste boller, som kan bruges til hvad som helst: Flütes til suppen eller salaten, burgerboller, pitabrød, sandwichboller og snackboller.

Der er nemlig intet så skønt som nybagte boller. Både til morgenbordet og som tilbehør til aftensmaden.

Basisopskriften kan nemlig desuden tilføjes alt fra tørret frugt og nødder til soltørret tomat og gryuére ost.

Bollerne kan både tilberedes koldhævet eller varmhævet. Du kan derfor enten slå dejen sammen aftenen inden og bage dem om morgenen, eller lave dejen en times tid inden du skal bruge den, og i stedet lade den hæve et varmt sted.

Opskrift på verdens nemmeste boller

Opskriften giver 14 store boller.

  • 25 gram gær
  • 6 dl. koldt vand
  • 1,5 teske salt
  • 1,5 spiseske sukker
  • 2 spiseske olie (brug olivenolie til madbrød og en smagsneutral olie til morgenbrødet)
  • 5 dl. havregryn (150 gram)
  • 10 dl. hvedemel (600 gram)

Fremgangsmåde

  • Gæren smuldres i en skål.
  • Laver du koldhævede boller, tilsætter du koldt vand. Skal du bruge dejen nu, tilsætter du lillefingervarmt vand. Opløs gæren i vandet.
  • Tilsæt salt, sukker og olie.
  • Tilsæt havregryn.
  • Rør melet i – men hold øje med mængden, da noget mel suger mere end andet. Hellere for lidt mel, end for meget. Konsistensen er fin, når den er let klistret og alligevel en smule fast. Da disse boller er æltefri, behøver dejen ikke kunne slippe skålen.
  • Skal dejen koldhæves, dækkes skålen tæt til med husholdningsfilm (eller en plastpose beregnet til fødevarer) og sættes i køleskabet natten over.
  • Skal dejen bruges nu, dækkes skålen med et rent viskestykke og sættes til hævning et lunt sted.

Når bollerne skal bages, sættes de som “klatter” på en bageplade med bagefolie eller bagepapir med to spiseskeer og placeres midt en forvarmet ovn ved 200 grader. Bagetiden er ca. 20 minutter.

Bager du 2 plader ad gangen, skal ovnen indstilles til varmluft og temperaturen sænkes til 180 grader.

Verdens bedste boller får et rustikt udseende. Vil du gerne have en glat overflade, kan du fugte din hånd med vand og glatte overfladen ud.

Du kan også bruge dejen til et brød. Så skal dejen blot hældes i en franskbrødsform og bagetiden forlænges med 5-10 minutter.

Nemme boller med masser af variationer

Hvis du vil have nogle grovere boller uden æltning, kan du udskifte halvdelen af hvedemelet med durummel, grahamsmel eller rugmel.

Du kan også få madbrød eller snackboller med lækre bidder af dét, du godt kan lide.

Prøv f.eks:

  • Soltørret tomat og oliven
  • Chunks af en smagfuld ost, som f.eks. gryuére
  • Revet skinke og ost
  • Mandler og nødder
  • Stykker af god, mørk chokolade
  • Rosiner eller andet tørret frugt
  • Solsikkefrø i selve dejen
  • Glat overfladen med en fugtig hånd og drys sesamfrø eller birkes på toppen.

 

2 kommentarer
  • Peter ludvigsen siger:

    Lavede verdens bedste boller igår og de blev super gode, men det var lige ved at gå helt galt! Jeg havde vejet melet, 950 gram, og kom det heldigvis gradvist i, for det er alt for meget – jeg tror, der er sket en lille fejl, da en liter mel blev konverteret til 950 gram, hvilket er vægten af 1 liter sukker – 1 liter mel vejer ca. 550-600 gram. Bagetiden var også min. 10 minutter længere end de 20 angivet. Bortset fra det, så skal jeg helt afgjort lave bollerne igen – i går blev de spist til en dejlig Pistou suppe.

    Venlig hilsen

    Peter Ludvigsen

    • Redaktionen siger:

      Hej Peter.

      Mange tak for din kommentar – du har naturligvis fuldstændig ret og jeg har nu rettet opskriften til.

      Dejligt at du var så forudseende ikke at hælde alt mel i på én gang!

      Jeg er glad for, du kunne lide opskriften og bollerne. Det lyder lækkert med en Pistosuppe til. Det må jeg prøve 🙂

      Med venlig hilsen

      Christina