Frikadeller er en ret klassisk hverdagsret med afsæt i det hyggelige mormor-køkken. Det meste mormormad tager dog lidt tid at lave – for mormor havde nemlig som regel god tid i køkkenet. I dag er hverdagene for de fleste en smule travle og derfor er en nem opskrift på frikadeller en ægte lifesaver, når der hurtigt skal mad på bordet.

En god frikadellefars har godt af at trække en halv times tid, men har du ikke tid til dét, så kan du sagtens stege dine frikadeller med det samme.

Opskrift på frikadeller

Til 10 klassiske frikadeller skal du bruge:

  • 500 gram hakket svinekød
  • 1 mellemstort løg, hakket i tern
  • 1 dl mælk
  • 2 tsk. salt
  • 1 drys peber
  • 2 spsk. mel

Fremgangsmåde

Det er nemmest at røre en frikadellefars sammen med en håndmikser isat dejkroge. Hvis kødet er groft hakket, så mos desuden kødfarsen ud så konsistensen er ensartet.

  • Rør løget sammen med det hakkede svinekød.
  • Tilsæt mælk og rør sammen til en ensartet masse.
  • Tilsæt salt og peber.
  • Drys melet ned i blandingen til konsistensen er så fast, at du kan forme farsen til frikadeller med en ske. Tilsæt eventuelt lidt mere mælk eller mel.
  • Form frikadellerne og steg dem på panden med god afstand imellem hinanden.

Denne opskrift på frikadeller har en stegetid på 6 minutter på hver side ved jævn varme. Pas på med at stege frikadellerne ved for høj varme, for så bliver de stegt for meget udenpå, inden de er gennemstegte indeni.

Gode tips til opskriften på frikadeller

  1. Løgene giver dine frikadeller den helt rigtige smag, men hvis dine børn er ved at besvime ved synet af et løgstykke, kan du blende dem fint. Så bliver de usynlige, samtidig med at de tilfører masser af smag. Blender du løgene skal du dog være opmærksom på, at smagen bliver endnu mere fremtrædende end hvis løget tilsættes i større stykker. Skær derfor gerne 1/3 af løgmængden fra i dette tilfælde.
  2. Du kan sagtens udskifte svinekødet med hakket kalv og flæsk, hvis du gerne vil have en lidt mere mager opskrift på frikadeller. Du kan også bruge kyllingefars eller lammefars. Det er helt op til dig selv.
  3. Vil du have mere grønt i dig selv og børnene, kan du tilsætte grøntsager til farsen. Især spidskål har en næsten neutral smag og vil med stor sandsynlighed slet ikke blive opdaget.
  4. Gider du ikke stege frikadellerne på panden, kan de også tilberedes i ovnen. Du former dem som du plejer, sætter dem i et ildfast fad og bager dem i 30 minutter ved 200 grader varmluft.
  5. Orker du heller ikke at forme dem, kan du i stedet lægge farsen i en franskbrødsform og lave et farsbrød. Det skal stege i 50 minutter ved 175 grader. Brug eventuelt et stegetermometer til at tjekke, om farsbrødet er gennemstegt. Frikadellefars skal have en kernetemperatur på 75 grader, før det er gennemstegt.

Opskrift på frikadeller med variationer

Du kan også tilsætte andre smagfulde ting til denne basisopskrift på frikadeller:

  • Stykker af soltørret tomat, oliven og feta
  • Krydderurter
  • Rødbeder
  • Revne gulerødder
  • Kapers

Erstat også gerne melet med havregryn. Så får du dejligt sprøde frikadeller.