Vælg den rigtige køkkenmaling

Køkkenmaling

Det er ikke ligegyldigt, hvilken maling du vælger til dit køkken.

Når du skal sætte netop køkkenet i stand, er der nemlig nogle funktionelle ting der er værd at tænke over. Herunder hvor nemt det er at gøre rent, fjerne snavs – og ikke mindst hvordan man sørger for at overfladerne i rummet kan holde til slid og afvaskning på sigt.

Her får du derfor en række gode råd til valg af køkkenmaling, som sørger for at du får et både smukt og praktisk køkken fremover.

Vælg køkkenmaling i den rigtige glans

Overfladerne i dit køkken skal kunne holde til både damp fra madlavningen og fedtstænk – og så skal de også kunne rengøres jævnligt, uden at overfladen tager skade.

I dit valg af køkkenmaling er det derfor vigtigt, at du vælger en malingstype med en såkaldt høj glans, som gør netop aftørring uproblematisk og nemt.

Glans et udtryk for, hvor meget lak der er tilsat malingen. Jo mere lak, jo mere blank ser overfladen ud. Og jo mere lak, jo mere modstandsdygtig bliver overfladen også .

Til køkkener anbefales generelt en køkkenmaling med glans på mellem 10 og 25. Malinger af denne type kaldes halvmatte.

Der kan dog være områder i køkkenet, der har brug for en højere glans. For eksempel ved vasken og komfuret, hvor der oftere skal aftørres end andre steder.

Tænk over hvad du skal male

Der er forskel på overflader og hvilken køkkenmaling, du skal vælge, afhænger derfor også af, hvad du skal male.

Er det tapet – og er det glasvæv eller savsmuldstapet? Har du pudsede vægge, rå mursten eller klinker? Så er det igen en helt anden type maling, der er brug for. Det samme gælder, hvis der er træværk i dit køkken.

Du kan også have brug for at grunde overfladen inden. Særligt hvis dine klinker eller vægge i forvejen har en mørk farve og du ønsker den nye farve lysere.

Sørg derfor for at tage en fagmand med på råd, eventuelt hjemme fra sofaen hos Decofarver.dk

Vælger du hvid, så match nuancen med dine køkkenelementer

Der findes flere forskellige nuancer af hvid og vil du have hvide vægge, bør du derfor afstemme dit valg med dine køkkenelementer.

Er dine køkkenelementer kridhvide og blanke, bør du også vælge en hvid i samme kolde nuance. Ellers kan dine vægge komme til at de en smule gullige ud.

Omvendt gør det samme sig gældende, hvis dine køkkenlåger har en hvid nuance i den varme ende af farveskalaen. Her vil kridhvide vægge få dine køkkenelementer til at se falmede ud.

Bestil eventuelt et farvekort, inden du beslutter dig, så du kan holde dette op mod elementerne i dit køkken og se, hvordan de hvide nuancer påvirker hinanden.