En bordemhætte er en forholdsvis ny type emhætte, som både giver dit køkken et mere stilrent udtryk og sørger for god udluftning under madlavning.

Her kan du læse mere om teknikken og fordelene ved denne emhættetype og lære mere om, hvordan du udnytter din emhætte bedst muligt.

Sådan virker en bordemhætte

En bordemhætte, eller bordemfang, kan enten være integreret i selve kogepladen eller eftermonteres i bordpladen. I modsætning til en traditionel emhætte, der suger damp og mados i en lodret strøm, sørger en bordemhætte for at suge i en vandret strøm.

Den helt store fordel ved teknikken er, at madosens rejse fra stegepanden eller gryden er meget kortere og nærmest forsvinder øjeblikket med en bordemhætte, fordi denne sidder placeret lige ved koge- eller stegezonen. I modsætning til for eksempel en loftmonteret emhætte hvor dampen skal suges en meter eller mere opad, hvormed der er større sandsynlighed for at det hele ikke opsuges eller at lugten af stegekød eller krydderier således breder sig mere end nødvendigt.

En bordemhætte minimerer desuden rengøringen i køkkenet og så fylder den ikke i indretningen, hvilket kan give ekstra plads til for eksempel flere overskabe eller hylder som er mere praktiske end en robust emhætte. Nogle bordemhætter er endda stort set usynlige og kan køres op eller ned, afhængig af om de er i brug eller ej.

Brug din bordemhætte effektivt

Udover at suge selve dampen eller madosen ud af køkkenet, sørger en emhætte for at skabe et let undertryk i rummet, som yderligere effektiviserer udsugningen.

For at skabe det optimale undertryk i rummet – som heller ikke må blive for stort – er det derfor vigtigt at sørge for at have en dør åben til et andet rum i huset eller måske et køkkenvindue på klem. Vinduet bør dog ikke være for tæt på emhætten fordi direkte lufttilførsel vil ophæve undertrykket.

Brug også den rigtige indstilling på din emhætte. De fleste typer har 3 forskellige og jo mere du skruer op for din emhætte, des højere er strømforbruget. Samtidig kan for høj sugeeffekt påvirke undertrykket i rummet, så der slet ikke opnås ekstra effekt af den høje indstilling. Det er derfor i de fleste tilfælde det bedste valg at bruge de to laveste indstillingsmuligheder, selvom det kan være fristende at skrue helt op for udsugningen – især når der steges fisk eller karryretter.

Samtidig er det en god idé at tænde for din emhætte allerede 10 minutter inden, du går i gang ved komfuret.

Så sørger du nemlig for at den suger optimalt allerede fra starten. Din emhætte bør også køre 10 minutter efter du er færdig med at lave mad, så du får så meget fugt og lugt fra madlavningen ud af køkkenet som muligt.