Når du bruger meget tid i køkkenet, er en køkkenmaskine næsten uundværlig. Du kan naturligvis sagtens leve uden – men har du først ejet en, vil du aldrig undvære den. Den letter arbejder i både den daglige madlavning og den lejlighedsvise bagning og giver også ofte langt bedre resultater.

Fordele ved en køkkenmaskine

  • Den kan ælte gærdeje, så du slipper for en klistret bordplade og klistrede hænder. Du får samtidig æltet din dej endnu mere og bedre, end du ville gøre, hvis det skulle foregå i hånden – og det giver meget bedre brød og meget blødere boller, når melets gluten bliver aktiveret gennem den grundige æltningsproces.
  • Den kan piske luftigt og længe. Især når du laver skum til flødeboller eller marengs skal der piskes længe. Det orker man ikke altid med en håndmikser, men med en køkkenmaskine kan blandingen passe sig selv og blive pisket lige så længe, den behøver.
  • Du får begge hænder fri, hvilket gør det nemmere at tilsætte ingredienser gennem en sigte eller i en tynd stråle, som mange opskrifter foreskriver.
  • Du slipper for de fleste sprøjt og stænk, også når der piskes flødeskum.
  • Du kan blande fars og hummus meget mere ensartet – og hurtigt.

Vælg den rigtige køkkenmaskine

Hvis du har besluttet dig for at anskaffe en køkkenmaskine, bør du kigge lidt på dine behov og ønsker. Jo flere I er i familien, jo større røreskål har du brug for. I princippet kan du aldrig vælge en skål, der er for stor – men du kan desværre godt få en, der er for lille.

Er I en familie på mere end 4, og skal du lave gærdeje, har du brug for en skålstørrelse på minimum 4,5 liter, hvis du ikke vil risikere dejen kravler over kanten.

For gærdeje gælder også, at motoren skal være stærk, hvis maskinen ikke skal stå og “hoppe”, når den ælter og desuden kunne holde til strabadserne på langt sigt. Her skal du derfor kigge på antallet af watt. Jo højere jo bedre.

De bedste maskiner er også dyre, men de er samtidig en god investering – særligt hvis du bager meget. Du kan eventuelt overveje at finansiere købet med et lille lån – f. eks. gennem Lendme hos Lånekassen.

Bager du mest rørte deje, kan en mindre maskine med en mindre motor sagtens gøre det – ligesom det samme gælder, hvis du kun bager engang imellem. Er du i tvivl om du får brugt din køkkenmaskine, kan du med fordel starte med en mindre model og skifte den ud til en større, når du finder ud af, om metoden er noget for dig.

Køkkenmaskine på budget

Du kan finde flere forskellige køkkenmaskiner til omkring 1000 kroner. Som regel får man dog også, hvad man betaler for og hvis du gerne vil have en solid køkkenmaskine, kan det alligevel anbefales at ofre lidt ekstra på en bedre model. Dog stadig i den billigere ende af prisskalaen.

Her er en OBH Easy Chef et godt valg ligesom KM286 fra Kenwood er det. Begge modeller fås til under 2000 kroner.

Smart og hip køkkenmaskine

De mest kendte og Instagramvenlige køkkenmaskiner er uden tvivl modellerne fra KitchenAid. De fås i et væld af farver og har et smukt retro-udseende. De findes i to modeller – den lille Classic med en skål på 4,3 liter og Artisan med en skål på 4,8 liter.  Priserne starter ved omkring 2500 kroner og du kan være heldig at finde enkelte farver på tilbud af og til.

Det bedste køb

Hvis prisen ikke er en begrænsning kan du vælge en af de bedste køkkenmaskine på markedet, som er Kenwood KVL8470S Chef Titanium . Skålen kan rumme hele 6,7 liter og motoren er med sine 1700 watt meget kraftig.

Maskinen koster også derefter og prisen ligger på omkring 6500 kroner. Det er mange penge, men med finansiering kan du dele betalingen op i bidder – læs mere hos Lånekassen.