Spar på strømmen i køkkenet

Køkkenvaner

Køkkenet er et af de steder i boligen, hvor strømforbruget ofte er højest.  Med nogle gode køkkenvaner kan du dog gøre dit til, at elregningen bliver lavere og forbruget af strøm det samme.

Det gavner ikke alene din økonomi, men også miljøet. Især hvis du ikke i forvejen har tilvalgt grøn strøm fra for eksempel vindmøller.

Her får du 5 simple vaneændringer, som til sammen kan gøre dit køkken mere energirigtigt. Du kan desuden finde endnu flere tips til energibesparelser på Energifyn.dk

Brug kun køleskabet til ting, der har behov for nedkøling

De fleste sætter en masse ting i køleskabet, som rent faktisk ikke behøver være der. Særligt marmeladeglas, uåbnede juicekartoner og sodavand eller osteprodukter lægger mange forbrugere i køleskabet.

Jo mere indhold i køleskabet, jo mere strøm skal det bruge til at køle. Derfor kan du omvendt bruge mindre strøm, ved at fjerne det indhold i køleskabet, der ikke har behov for nedkøling. En god tommelfingerregel er, at hvis produktet ikke stod på køl i butikken, behøver det heller ikke gøre det hjemme hos dig.

Udnyt eftervarmen i ovn og på komfur

Når du er færdig med at stege eller bage i ovnen – eller varme mad på komfuret – slukker du for begge dele. Du kan dog med fordel slukke inden stegen er stegt færdig eller kartoflerne færdigkogte. Både ovn og komfur afgiver nemlig eftervarme.

Steger du en and i 3 timer, kan du for eksempel sagtens slukke ovnen efter 2 ½ time – og koger du ris eller kartofler, kan du prøve at slukke for komfuret 2-3 minutter inden du normalt ville gøre. På den korte bane har det ikke den store betydning, men når du laver mad hver dag, kan det hurtigt løbe op i en god besparelse på årlig basis.

Skift til LED-pærer

Der er brug for god belysning i køkkenet og derfor er der ofte mange lamper i dette af boligens rum. Der er således også penge og energi at spare på denne front, hvis du udskifter dine gamle pærer med LED.

Faktisk forbruger en LED-pære op til 80% mindre strøm end en traditionel pære. Samtidig holder en LED-pære 25 gange så lang tid.

Vælg taktisk, når du skal udskifte dine hvidevarer

Når opvaskemaskinen, køleskabet eller fryseren skal udskiftes, er det en god investering at vælge modeller med en god energimærkning.

Særligt i forhold til valg af opvaskemaskine. Udover at benytte mindre strøm, har en opvaskemaskine med en energimærkning på A++ eller mere nemlig også et lavere vandforbrug.

Også hvidevarer der kører konstant, som fryser og køleskab, har gode sidegevinster i form af lavere energiforbrug på den lange bane, når der vælges A++ eller højere.

Vær bevidst om at elprisen svinger fra time til time

Elprisen svinger døgnet rundt og er højest, når forbruget er størst. Det betyder, at elprisen som regel topper mellem 17 og 20, hvor de fleste er i køkkenet. Bager du dagligt og har du mulighed for at planlægge din dag, kan du derfor med fordel bage om formiddagen eller tidlig eftermiddag samt sent om aftenen.

Om natten er elprisen endnu lavere og det kan du udnytte ved at vaske tøj, mens du sover – så er det også klar til at hænge op, når du vågner om morgenen og dermed slipper du for dette i den travle eftermiddag.

Find flere energispareråd til køkkenet her.