Vælg den rigtige vin til maden

Vælg den rigtige vin

Valget af den rigtige vin til maden kan være en videnskab. Der findes endda en hel uddannelse med henblik på at uddanne sommelier’er, der på finere restauranter kan hjælpe gæsterne med at vælge den bedste vin til netop de retter, der serveres.

Hjemme i køkkenerne er det dog nok de færreste, der har lige så meget viden om vin. Derfor vælger de fleste vine efter, hvad de kan lide – og ganske ofte er det de samme 2-3 vine der serveres, fordi man ved, de falder i ens egen og gæsternes smag.

Hvis du i stedet afstemmer dine vine med dét, du serverer, vil du dog opleve at alting smager af mere. Den rigtige vin kan nemlig få de gode smagsnuancer i eksempelvis din fiskeret eller din culottesteg til at træde endnu mere i karaktér.

Her får du 3 hurtige tips til, hvordan du vælger den bedste vin til maden.

Vælg en kraftig vin til grill’en

Generelt gælder, at jo kraftigere smag maden har, jo mere skal vinen også smage af. Ellers overdøver smagen fra maden hurtigt de saftige dråber. Derfor er vine til grillmaden også ofte røde. Er du ikke til rødvin, kan en rosévin også serveres.

Særligt den røgede og grillede smag, har brug for en vin med masser af karakter – og gerne af den sødmefulde slags, som skaber et godt parløb med de ofte søde marinader, der hører sig til grillkød. Her er rødvine baseret på Malbec druer gode.

Krydret mad har brug for krydret vin

Hvis du er vild med mellemøstlig mad med masser af kanel, spidskommen, nelliker og chili har du brug for en vin, der indeholder nogle af de samme smagsnuancer. Ellers kan både vinen og maden komme til at stjæle for meget opmærksomhed fra hinanden indbyrdes.

Til krydret mad er rødvine baseret på Merlot gode. Denne drue giver nemlig generelt runde vine med en blød og fyldig smag af brombær, solbær, lakrids, kaffe og trøffel. Alle smagsnuancer nogle, der gør sig godt i kombination med netop eksotiske krydderier.

Lyse vine til fisk

Rødvine har en kraftig smag og vil derfor overdøve den sarte og ofte lidt ferske smag af fisk. Når du serverer laks, ørred, skaldyr eller andre fiskeretter er en hvidvin derfor bedst. Ofte er fiskeretter også en smule salte og det harmonerer også bedst med en hvidvin.

Afstem gerne valget af hvidvin med mængden af syre i din fiskeret. Hvis du drypper citron over fisken, vil en meget tør hvidvin nemlig kunne føles ubehagelig. Vælger du i stedet en semitør vin, vil denne komme til at fremstå mere sødmefuld og harmonisk.