Mad og vin hænger uløseligt sammen for de fleste, når der indbydes til fest. Det kan dog være noget af en kunst at finde den rigtige rødvin, når familien, vennerne eller naboerne skal samles. Ligeså forskellige som gæsterne er, ligeså forskellige kan smagspræferencerne nemlig være.

Her får du derfor 5 tips til at finde en god rødvin til festen.

Vælg en rødvin der rammer bredt

Det er ikke alle, der er store vinkendere – faktisk de færreste. De fleste vil derfor sætte pris på en god rødvin, som ikke har alt for mange smagsnuancer.

En såkaldt ukompliceret rødvin uden for meget kant og som ikke udfordrer smagsløgene for meget. Med andre ord: En knapt så kraftig rødvin som har en begrænset mængde syre og tanniner.

Her er en rødvin på druen Pinot Noir eller Zinfandel gode valg. Særligt den sidste drue kan give vinen er let sødlig karakter, som mange holder af.

Sørg for vinen passer til maden

Rødvin er, selvom du vælger en knapt så kraftig type, smagfuld og fyldig. Derfor kan det være en god idé at afstemme styrken af vinen en smule med den mad, der bliver serveret.

Skal der lyst fjerkræ på bordet har du for eksempel brug for en meget mild rødvin – eller måske endda en rosévin eller hvidvin – for ikke at overdøve smagen.

Serverer du derimod rødt kød, skal rødvinen have en smule mere karakter, så vinen ikke bliver for anonym.

Serverer du grillet kød med søde marinader, bør rødvinen også være af den sødmefulde slags, så den ikke bliver for syrlig at få i munden.

Vælg en alkoholprocent i midten af spekteret

Indholdet af alkolhol i en traditionel rødvin kan svinge fra 10-14%, men de fleste ligger på omkring 12%.

Det er også i dette område, du finder de bedste rødvine til festen. Her er alkoholprocenten nemlig på et niveau, der ikke gør vinen for kraftig smagsmæssigt. Samtidig kan man som regel også nyde et glas rødvin eller to ekstra, når alkoholprocenten er moderat.

En rødvin med høj alkoholprocent vil nemlig ofte “mætte” gæsterne hurtigere. Måske endda allerede inden maden er spist.

Køb en passende mængde

Det er altid svært at finde ud af, hvor meget rødvin man skal købe til festen. En god tommelfingerregel er, at hver gæst som udgangspunkt drikker mellem 3/4 del af en flaske til 1 flaske.

Nogle drikker mere, men samtidig drikker andre mindre – hvormed det udligner sig. Skulle du have rester til overs, kan uåbnet rødvin holde sig i mange år og derfor altid serveres igen på et senere tidspunkt.

Hold en passende temperatur

Det sidste tip hander faktisk slet ikke om, hvilken rødvin til festen du skal vælge – men hvordan du serverer den. Mange tror nemlig, en smule fejlagtigt, at rødvin skal serveres ved stuetemperatur.

Rent faktisk bør en rødvin dog nydes ved 16-18 grader. Ved den temperatur kommer alle smagsnoter nemlig bedst til sin ret. Er rødvinen for varm, kan især tanninerne komme til at fylde meget og give indtryk af en større bitterhed, end vinen rent faktisk er født med.