Det kan være svært at vælge en god rødvin til maden, når du skal have gæster. Især hvis du ikke selv er den store rødvinsdrikker og heller ikke har den store erfaring med, hvilket vintyper der passer til for eksempel oksekød, grillmad eller vildt.

Her får du en lynguide til valg af rødvin, som falder i de flestes smag og som kan serveres til det meste.

Tannin har indflydelse på smagen

Tannin – også kaldet garvesyre – er det stof, der giver rødvinen sin bitterhed – og jo mindre der af disse, jo mere mild er vinen i smagen.

Smagen stammer fra druernes skal, kerner og stængler og måske kender du allerede smagen fra at have tygget i netop en vindruekerne. Tanninerne kan dog også kan også komme fra træstavene i de fade, som rødvinen lagres i.

Det kan ikke lade sig gøre at finde en rødvin uden tanniner. Den ville ganske enkelt være flad i smagen og derudover fungerer tanninerne som naturligt konserveringsmiddel, så vinen kan holde sig i flasken. Du kan dog sørge for en smag i den mildere ende af skalaen ved at vælge rødvin med et lavt indhold af tanniner.

Det gør du blandt andet ved at vælge en ung rødvin, der ikke har lagret i årevis.

Rødvin fra Chile er et klassisk valg

Selvom det kan virke mest oplagt at vælge en fransk rødvin, er det faktisk ofte rødvin fra Chile, der vælges af de fleste. Især når der skal holdes større fester, hvor mange forskellige smagsløg skal mødes.

Hvor franske vine på grund af klimaet og de druetyper der passer hertil ofte kan være en smule komplekse – og rødvine fra Italien ofte en smule intense af samme årsag – er chilenske rødvine nemlig ofte mere milde og all-round.

Det betyder, at de falder i de flestes smag, da de hverken er for kraftige i smagen eller for tørre.

Derudover har chilensk vin også generelt et relativt lavt tannin-indhold.

Druesorten Merlot tiltaler de fleste

Der er dog også vine fra Chile, som er intense og kraftige og vil du være helt sikker på at få fat i god mainstream vin, kan det derfor også godt betale sig at kigge på selve druesorten.

Her er især Merlot oplagt, fordi denne drue generelt giver vine, der er bløde, smidige og har en fylde midt på spekteret, så de hverken bliver for tynde eller for kraftige.

Er du og dine gæster til en god rødvin, som har en smule mere karakter end ren Merlot, kan du vælge en flaske, der er blandet med druen Cabernet Sauvignon. Denne druetype tilfører nemlig vinen en smule mere farve og tannin.