Lær Zinfandel at kende

Zinfandel

Zinfandel er en meget elsket druesort, når det kommer til vin.

Druerne dyrkes primært i Californien, hvor klimaet er perfekt til netop Zinfandeldruen og derfor giver vinene fra området en helt særlig karakter.

Det er samtidig den mest dyrkede drue i området og den kaldes også for USA’s nationaldrue.

Smagfulde Zinfandel vine

Zinfandel er især elsket af mange, fordi den kan bruges til mange forskellige typer vin. Den egner sig nemlig både til lagrede og unge vine.

Generelt giver Zinfandel kraftige, intense og fyldige vine. De indholder som regel også traditionelt en del tannin, hvilket især gør dem egnede til fede retter og mørke kødtyper. Særligt julemaden går godt i spænd med en tanninholdig vin som Zinfandel.

Smagene kan variere fra det sødlige med noter af chokolade og svesker til det lidt mere krydrede, som kan lede tankerne hen på kanel og allehånde.

Zinfandel er sortmæssigt den samme druetype som den italienske Primitivo, som dyrkes i Puglia. Der er dog forskel på vinenes karakter og smag, fordi jordbundsforholdene og klimaet er forskelligt fra Italien til Californien.

Californien er især mere solrigt og varmt hele året rundt – i modsætning til Italien, som i vinterhalvåret har lidt køligere temperaturer og færre solskinstimer.

De italienske Primitivo vine er ofte lidt mere bæragtige end de califoniske Zinfandel vine af samme årsag.

Vælg din Zinfandel vin med omhu

En Zinfandel vin kan drikkes til de fleste retter – især hvis du afstemmer producenten og årgangen med smagsnoterne i din mad.

En krydret ret kræver for eksempel en af de mest krydrede vine for at både maden og vinen smager af noget. Afstem gerne smagsnuancerne med hinanden, så vinen komplimenterer maden.

Vil du gerne servere Zinfandel til lyst kød eller fisk, kan du overveje en såkaldt hvid Zinfandel. Det er ikke en hvidvin i traditionel forstand, da den er rosa – men den har en lidt særlig sødlig smag, som mange ikke-vindrikkere som regel godt kan lide.

Det bedste udvalg finder du ved at besøge en dedikeret Zinfandel Shop, som har masser af viden indenfor præcis denne druetype og derfor også kan vejlede i at vælge de bedste Zinfandel vine.