Når du gerne vil snitte og skære med præcision er det godt skærebræt ligeså vigtigt som en god kniv. Samtidig passer skærebrættet godt på knivets skæreblad og når skærebrættet er jævnt, vil man også ofte opleve, at knivføringen bliver bedre og at kniven føles skarpere.
Men hvilke skærebrætter skal man vælge? Det får du en guide til her.
Vælg skærebrætter i træ
Skærebrætter i træ er generelt det bedste valg, fordi træ er blødt og eftergivende. Dermed slides der ikke unødigt på knivæggen på samme måde, som det er tilfældet med et hårdt plastikskærebræt.
Vælger du skærebrætter i egetræ får du samtidig gavn af den naturlige bakteriehæmmende effekt som egetræet høje indhold af garvesyre medfører. Sidst men ikke mindst er egetræ meget hårdført og holder i årevis. Det var også årsagen til at vikingeskibene blev bygget af egetræ og at man i dag benytteregetræsfade til lagring af for eksempel vin.
Sørg for skærebrættet har en passende størrelse
Ved første tanke virker det måske ikke som om, at størrelsen på skærebrættet har nogen betydning for, hvor godt det er at skære på. Højden, materialet og udformningen vil nemlig ofte være den samme.
Det er dog vigtigt, at dit træskærebræt er stort nok til det, du skal snitte. Hvis der er pladsmangel på brættet vil du nemlig ubevidst kunne komme til at holde kniven i en uhensigtsmæssig vinkel – og det kan både påvirke snittet og give gener i håndleddet på sigt.
Vælg derfor hellere et skærebræt der er for stort, end et der er for lille. Overvej eventuelt at købe et samlet sæt med skærebrætter i træ. Så har du et spækbræt til enhver situation.
Hold dine skærebrætter i god form
Dine skærebrætter kan komme ud af form. Både i bogstaveligste forstand og i overført betydning.
Et skærebræt af træ kan for eksempel blive skævt, hvis det har ligget længe i vand. Dette bør du derfor undgå. Er uheldet sket, kan du dog rette op på det ved at du vender det nyvaskede træskærebræt om, placerer det fladt på køkkenbordet og lader det ligge natten over.
Træ vil desuden udtørre med tiden, så det er vigtigt, at du engang imellem giver dine træskærebrætter en gang olie. Det gør du nemt ved at fugte et stykke køkkenrulle med neutral madolie og gnide dette ind i brættet med cirkulære bevægelser. Derefter lader du olien trænge ind og efter 10 minutter kan du tørre eventuelt overskydende olie af. Du kan oliere dit skærebræt lige så tit, du synes, det er nødvendigt, da træet kun vil suge den mængde olie, der har behov for.
Undgå desuden altid at sætte dine træskærebrætter i opvaskemaskinen. Det vil udtørre træet og få det til at revne med tiden. Placer heller ikke varme gryder på træet, da det kan få træet til at vride sig, så der ligeledes opstår revner.