Tips til borddækningen

Borddækning

Der er masser af artikler til borddækningen at vælge mellem, når du skal dække et fint bord til for eksempel barnedåb, konfirmation, bryllup eller fødselsdag. Det hele er fint og det kan være svært at vælge.

Her får du derfor en række tips til, hvordan du finder netop det tilbehør til borddækningen, der passer til din fest.

Valg af servietter

Når du skal vælge servietter, er det en god ide at overveje, hvad menuen står på. Skal der serveres flere retter, er det nemlig ikke sikkert en enkelt serviet er tilstrækkeligt.

Mange vælger derfor at pynte bordet med to eller tre servietter ved hver kuvert:

En serviet øverst på tallerkenen til forretten, en serviet under den øverste tallerken, men ovenpå middagstallerken – og eventuelt atter en serviet derunder. Dermed får dine gæster en ny, ren serviet til hver servering.

Dækker du kun op med én tallerken ad gangen – og serverer du mad fra buffet – kan du i stedet sørge for, at der ligger ekstra servietter i forbindelse med madudleveringen.

Vælg bordpynt der passer til omgivelserne

Der findes masser af forskellige bordpynt og når du skal vælge type, kan det være oplagt at tænke over, hvor og hvordan festen skal holdes.

Skal du og dine gæster sidde under halvtag, hvor det kan blæse en smule eller i et telt, hvor der kan opstå træk? Så kan konfetti på bordene blive et irritationsmoment, fordi det kan risikere at flyve rundt og ende i mad og drikkevarer.

Her er stenpynt, perler eller bordpynt af metal mere praktisk, fordi det bliver liggende, også selvom luften midlertidigt skulle finde på at hvirvle rundt over borddækningen.

Overvej også at bruge lyskæder på bordene i stedet for levende lys, hvis der kan opstå træk i lokalet.

Engangsservice eller ej?

Om du skal leje service af porcelæn eller købe engangsservice og bestik vil i de fleste tilfælde koste det samme. Det er derfor en smagssag, om man vælger det ene eller det andet.

Fordelen ved engangsservice er, at det kan kasseres efter brug, så både oprydning og opvask bliver væsentlig nemmere. Ulempen ved engangstallerkener og engangsbestik er, at det kan være sværere at skære i sin mad eller balancere med madvarerne fra buffeten og ned til bordet – især hvis der er tale om tynde paptallerkener.

Vælger du engangstallerkener er det derfor en god ide at ofre en smule ekstra på varianter af en god kvalitet. Vælg også bestik, der er en smule robust, så det kan skære gennem den helstegte pattegris eller den røgede laks uden at knække eller gøre opgaven besværlig.