Lavere elregning med bedre køkkenvaner

Lavere elregning

Køkkenet er et af de rum i boligen, hvor der bruges mest elektricitet. Her kører køleskabet døgnet rundt og er du en flittig bager eller kok, er der også gang i ovnen, komfuret og emhætten.

Dertil kommer de små elektriske apparater som røremaskine, kaffemaskine og eventuelt en radio – og måske er du også den heldige ejer af en opvaskemaskine.

Alt sammen elementer, der forbruger strøm og selvom det hele ikke er tændt konstant, kan el-forbruget alligevel løbe op over tid.

Her får du dog en række gode råd til, hvordan du kan få en lavere elregning med gode køkkenvaner.

Brug din ovn med omtanke

Lavere elregning med gode ovnvanerDe fleste varmer ovnen op, inden stegen, ovnretten eller brødet sættes ind. Det betyder også, at ovnen er tændt i længere tid, end det egentlig er nødvendigt – og dermed også bruger mere strøm. Vejen til lavere elregning kan derfor også gå gennem ovnen.

Langt de fleste ting kan nemlig sagtens sættes i en kold ovn, uden at det påvirker slutresultatet.

Sætter du eksempelvis en gærdej i en kold ovn og lader den varme op sammen med ovnen, vil brødet blot hæve endnu bedre. Mange stege får i øvrigt også en pænere stegeskorpe, hvis de varmes op langsomt sammen med ovnen. Især flæskestegen får nemmere sprøde svær på denne måde.

Det eneste du skal være opmærksom på er, at stegetiden eller bagetiden blot skal forlænges med det antal minutter det tager at varme ovnen op. Det drejer sig som regel om 10 minutter.

Sørg også for at udnytte eftervarmen i ovnen. Hvis du slukker ovnen og holder ovnlågen lukket, kan de fleste ovne nemlig bevare ovnrumstemperaturen stabil i 10-15 minutter. Ved at slukke ovnen inden stegen eller lasagnen er færdig, kan du således spare endnu et kvarters strømforbrug til ovnen dagligt.

Tænk over hvordan du bruger køleskabet

Jo mere fyldt køleskabet er, jo mere strøm forbruger det. Hvis du bruger køleskabet med omtanke, kan du således også få en lavere elregning på sigt.

Det er en viden, der er god at have, fordi de fleste af os sætter ting på køl, som slet ikke behøver være det.

Sæt derfor kun én karton æblejuice i køleskabet og opbevar resten i det almindelige køkkenskab, indtil de skal bruges. Fyld også kun det antal sodavand i køleskabet, der er brug for – og hold gerne fødevarer ude af køleskabet, hvis de i uåbnet stand heller ikke blev opbevaret på køl i butikken.

Det drejer sig helt konkret om eksempelvis:

  • Marmelade
  • Ketchup, remoulade og mayonnaise
  • Kakaomælk
  • Nogle smøreoste og andre lignende produkter
  • Pålægschokolade

Lavere elregning med A-mærkede hvidevarer

Lavere elregning med A-mærkede hvidevarerDer findes hvidevarer fra energiklasse D til A+++. Jo højere energiklasse, jo lavere elforbrug. Det betyder, at hvidevarer i energiklasse A+++ vil medføre en lavere elregning.

Særligt i forhold til de hvidevarer, der altid er tændt, er det en god idé at vælge apparater med A-energimærkning. Helt konkret køleskab og fryser.

Det er naturligvis idéelt udelukkende at have elektriske apparater med A+++-mærkning, men ofte er denne type hvidevarer også en smule dyrere.

Besparelsen på elektriciteten vil derfor ikke altid kunne udligne méromkostningerne på selve den pågældende hvidevare, hvis der er tale om et elektrisk apparat, der kun kører sjældent eller udelukkende kort tid ad gangen. F.eks. kaffemaskinen.

Sammenlign priserne på el hos de forskellige el-selskaber

El er el – men priserne kan svinge fra selskab til selskab. Det kan derfor være en god idé at sammenligne priserne hos de enkelte el-selskaber og dermed finde ud af, om du kan få en lavere elregning et andet sted.

Hos Gasel.dk kan du eksempelvis få el til indkøbspris og måske kan der være penge at spare for dig. Hos Gasel.dk kan du desuden vælge vindmøllestrøm og derfor skåne miljøet yderligere, end du allerede gør ved at forbruge mindre el i husholdningen generelt.

Når du skal beregne prisen på elektriciteten hos de forskellige selskaber, skal du tage udgangspunkt i dit reelle forbrug. Det kan du se hos dit aktuelle el-selskab. De fleste leverandører har en onlinefunktion du kan benytte og dermed se dit forbrug.

Ellers kan du ringe til selskabets kundeserviceafdeling og spørge dem ad. Husk at have dit kundenummer parat. Det står som regel på din faktura.