Gram til dl? Find mål for mel, sukker, havregryn mv.

Det er hyggeligt at bage og lave mad. Det er en aktivitet, som du kan samles med din familie eller venner om. På den måde kan I bruge timevis på at fremstille netop den mad, som I gerne vil spise. Hvis du skal bage eller lave mad, følger du formentlig en opskrift. I opskriften er der angivet flere ting. Blandt andet hvilke ingredienser, du skal bruge.

Men nogle gange er ingredienser angivet i en måleform, som du ikke har mulighed for at bruge. Det kan blandt andet være, at alle ingredienserne er angivet i gram, men du ikke har nogen køkkenvægt. I så fald bliver du nødt til at omregne gram til dl. Det hjælper vi dig med i det følgende.

Massefylde

Måske tænker du, at 1 dl altid er 100 gram, men så enkelt er det faktisk ikke. De forskellige ingredienser har nemlig forskellig massefylde. Derfor bliver du nødt til at kende den enkelte ingrediens’ massefylde, før du kan omregne gram til dl.

Når du kender massefylden, kan du nemlig omregne denne til volumen. På den måde kan du altså finde ud af, hvor mange dl du skal bruge, når du gerne vil have X antal gram af en given ingrediens.

I det følgende fortæller vi dig derfor, hvad massefylden er for en række ingredienser. Det er selvfølgelig ikke muligt at lave en fuldkommen udtømmende liste. I stedet har vi valgt at nævne de mest gængse ingredienser, som du formentlig bruger, når du enten bager eller laver anden mad.

Eksempel på omregning

Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du skal omregne X antal gram til dl, kommer der her et eksempel.

Lad os sige, at du skal bruge 600 gram hvedemel ifølge din opskrift. I så fald skal du starte med at finde ud af, hvor mange gram hvedemel der er i 1 dl. Som du kan læse i nedenstående, er der 60 gram hvedemel i 1 dl.

Siden du skal bruge 600 gram hvedemel til opskriften, skal du altså finde ud af, hvor mange gange 60 går op i 600. Til det formål bruger du følgende formel:

På den måde kan du se, at 600 gram hvedemel er det samme som 10 dl hvedemel. Du kan bruge samme formel, når du skal omregne alle andre ingredienser.

Hvis du synes, at det lyder besværligt, lever du heldigvis i en informationstidsalder. Derfor kan du også gå på internettet og finde en digital omregner. Her skal du ikke selv omregne noget. I stedet skal du blot finde den pågældende ingrediens på en liste. Herefter skal du angive, hvor mange gram opskriften foreskriver. Derefter vil den digitale omregner fortælle dig, hvor mange dl du skal bruge.

Hvedemel

Når du skal bage, er hvedemel ofte én af ingredienserne. Hvedemel er nemlig en af de mest kendte og brugte meltyper over hele verden. I sig selv består hvedemelet af hvede, der er blevet findelt og sigtet. Derfor har denne type mel også et højt indhold af gluten. Det er netop dette indhold, der giver melet sine gode bageegenskaber.

Når gluten kommer i forbindelse med væske, såsom vand eller mælk, bliver der nemlig dannet et netværk af hinder. Hinderne er med til at holde på den luft, som gæren i dejen danner. Derfor er det også gluten, der sørger for, at dejen bliver smidig og elastisk. Det er netop disse evner, der gør dejen god at arbejde med. Derudover sørger gluten også for at give volumen. Det er især en fordel, hvis du bager et brød.

Hvis du skal anvende hvedemel i din opskrift, og det er angivet i gram, skal du vide, at 1 dl hvedemel indeholder 60 gram hvedemel. På den måde kan du selv regne dig frem til, hvor mange dl hvedemel du skal bruge.

Sukker

I langt de fleste bageopskrifter er sukker én af ingredienserne. Det er det faktisk også i mange madopskrifter. Sukker er et produkt, som bliver udvundet fra enten sukkerroer eller sukkerrør. Derfor findes der også flere forskellige slags sukker. Oftest er det melissukker, som bliver anvendt i opskrifter herhjemme.

Sukker har evnen til at give bagværk og mad en sød smag. Men det er faktisk ikke det eneste, som sukkeret kan. Du kan også bruge sukkeret, hvis du gerne vil konservere mad. Det kan for eksempel være, at du gerne vil lave syltetøj, agurkesalat eller saft. I så fald skal du anvende sukker. Det skyldes, at sukker i store mængder har evnen til at sænke og binde vandaktivitet. På den måde kan hverken svampe eller bakterier leve i maden.

Hvis du skal bruge sukker til din opskrift, bør du vide, at der er 85 gram sukker i en dl. Herefter kan du selv omregne, hvor meget sukker du skal bruge til din specifikke opskrift.

Flormelis

Hvis du skal bage, er der også en stor sandsynlighed for, at flormelis indgår i opskriften. Flormelis er sukker, der er blevet finmalet. Oftest bliver denne slags sukker anvendt til at lave glasur og anden dekoration. Blandt andet kan du sigte flormelissen over eksempelvis æbleskiver og andre dessert. Det vil ligne, at der ligger en fin hvid sne på maden.

Hvis du gerne vil omregne X antal gram af flormelis til dl, bør du vide, at der er 50 gram flormelis i 1 dl.

Brun farin

Hvis du skal bage eller lave mad, er der også en chance for, at brun farin indgår i opskriften. Brun farin er blanding af både almindeligt sukker og så mørkebrun rørsukkersirup. Tilføjelsen af siruppen gør, at farinen bliver fugtig og klistret. Af netop den grund blev farin tidligere kaldt for puddersukker.

Den brune farin har en krydret aroma, der leder tankerne hen på karamel. Derfor kan den også anvendes til flere forskellige opskrifter. Blandt andet anvendes der brun farin til kagebagning. Men den anvendes også til gravlakssauce samt til at glasere juleskinke og hamburgerryg. Derudover skal du også bruge brun farin, hvis du gerne vil lave en Irish Coffee.

Hvis du skal omregne X antal gram af brun farin til dl, skal du blot vide, at der er 60 gram brun farin i 1 dl.

Havregryn

Havregryn er korn, der er blevet både dampet, afskallet og valset. Derfor er havregryn også et såkaldt fuldkornsprodukt, da det består af 100% fuldkorn. Inden for havregryn findes der overordnet to kategorier:

  • Finvalsede havregryn
  • Grovvalsede havregryn

Havregryn kan du både spise rå med mælk på, eller du kan lave havregrød ud af kornene. I så fald skal du koge havregrynene op med vand eller mælk. Derudover er havregryn også en del af flere forskellige bageopskrifter.

Hvis du skal omregne gram til dl, bør du vide, at der er 30 gram havregryn i 1 dl havregryn. På den måde kan du let omregne opskriften.

Olie

Hvis du er i gang med en bageopskrift, er der ofte angivet, at du skal bruge en olie. Nogle gange står der præcis, hvilken olie du skal bruge – andre gange står der blot smagsneutral olie. I så fald skal olien blot anvendes med henblik på at tilføje fedtstof til dejen. Det betyder altså, at den ikke skal afgive nogen smag. Hvis du leder efter en smagsneutral olie, kan du blandt andet vælge én af de følgende:

  • Majsolie
  • Koldpresset rapsolie
  • Vindruekerneolie
  • Solsikkeolie

Uanset hvilken du vælger, er der 90 gram olie i 1 dl. På den måde kan du selv regne dig frem til, hvor meget olie du skal bruge i din opskrift.

Smør

Nogle gange kræver en bage- eller madopskrift, at du anvender smør. Smør er egentlig fløde. Fløden er blot blevet kærnet, hvorved kærnemælken er blevet udskilt. Derfor består smør også af 80-82% mælkefedt og har maksimalt et vandindhold på 16%. Resten af smørret består af mælkebestanddele. Blandt andet protein og laktose.

Hvis du skal bruge smør til din opskrift, skal du være opmærksom på, om du bruger fast eller flydende smør. I hvert fald hvis du skal omregne gram til dl. Der er nemlig forskel på massefylden for henholdsvis fast og så flydende smør.

Hvis du skal bruge fast smør til din opskrift, er der 95 gram i en dl. Skal du derimod bruge flydende smør, er der 90 gram i en dl.

Kakaopulver

I rigtigt mange bageopskrifter er kakaopulver også en del. Det er vigtigt at understrege, at kakaopulver til bagning ikke er det samme som det kakaopulver, du kan bruge til varme drikke. Derudover er der også to overordnede slags kakaopulver, som du kan vælge imellem, når du skal bruge kakaopulver til bagning:

  • Naturlig, usødet kakaopulver
  • Hollandsk-proces-kakao

Begge former for kakaopulver er fremstillet af kakaobønner. Men ved hollandsk-proces-kakao er kakaobønnerne blevet gennemvædet i en lav-syreopløsning, før de er blevet tørret og siden formalet. Iblødsætningsprocessen har til formål at sænke surhedsgraden i kakaopulveret. Derfor er hollandsk-proces-kakao mindre bittert. Til gengæld har det en stærkere chokoladesmag.

Derimod består naturlig, usødet kakaopulver af kakaobønner, der er blevet ristet og derefter malet. I denne proces er kakaobønnerne altså ikke blevet opblødet.

Uanset hvilken slags kakaopulver du anvender, er der 45 gram kakaopulver i en 1 dl.