Få madbudgettet til at række endnu længere

Det kan være svært for dem af os, der virkelig elsker god og spændende mad, at få budgettet til at række fra den første til den tredivte hver måned. Der er altid et eller andet, der frister, et eller andet lækkert i supermarkedet eller en ny, spændende opskrift på internettet. Men hvis dit budget ikke er uendelig stort, så kan måneden godt ende med en rimelig trist rugbrødsmad eller den berømte havregrød. Det kræver nemlig både planlægning og mådehold, når man skal have madbudgettet til at hænge sammen på en fornuftig måde. Her finder du 5 gode råd til at få budgettet til at række hele måneden.

1. Få styr på budgettet

For at have en ærlig chance, er du nødt til at lægge et budget for dig selv. Har du en forholdsvis lav indtægt, kommer det næsten af sig selv, men det er et godt råd, uanset hvor mange penge du kan sætte af. Lav et samlet budget for måneden og et for hver uge. Du kan enten have en separat madkonto, hæve pengene og have dem i pungen, eller du kan blot holde styr på dine bonner. Sidstnævnte metode er dog lidt usikker, hvis du har tendens til at gå over budget, da du først ser resultatet efterfølgende.

2. Læg en madplan

En madplan er guld værd, når budgettet skal holdes. Læg en plan for hele ugen, og køb alt hvad du skal bruge på samme tid. På den måde kommer du ikke så nemt til at lave lækker mad efter en pludselig indskydelse, eller smide slik og kage i kurven hver gang du handler. Er budgettet stramt, kan det betale sig at læse reklamer for de butikker, som du har i nærområdet og planlægge efter de bedste tilbud. Takeaway på en doven dag er selvfølgelig ikke forbudt – bare sørg for, at der er plads i budgettet. Er det en indskydelse sidst på måneden, kan du benytte dig af online afbetaling, som du kan læse om på digitalafbetaling.dk. Disse køb skal selvfølgelig trækkes fra det næstkommende månedsbudget.

3. Sænk standarderne en smule

Vi vil alle sammen gerne spise mad af god kvalitet. Fersk kød, lækker fisk, økologisk mad osv. Her kan du være nødt til at prioritere. At spise sundt, økologisk og bæredygtigt kan være en dyr fornøjelse. Men det er jo også bæredygtigt at tage fra kurven med bekæmp madspild, og det er ovenikøbet billigt. Hvis alt maden derimod skal være af højeste kvalitet, så skal budgettet være derefter, og du kan være nødt til at skære lidt ned på andre fornøjelser i stedet.

4. Spis sæsonens grøntsager

At spise efter sæson er en rigtig god måde at skære lidt i udgifterne. Du får friske og billige grøntsager og mere plads i budgettet til lidt spændende tilbehør. Selvom man lige skal vænne sig til, at nogle ting bare ikke er i sæson, når man har lyst til dem, så er det faktisk ikke sværere end det. Er der noget, der bare virkelig mangler, så overvej den billige, frosne udgave i stedet for de dyre, importerede grøntsager, der ikke er i sæson herhjemme. Frosne grøntsager bibeholder masser af vitaminer og giver også masser af afveksling.

5.  Spis mindre kød

Dette er ikke kun en opsang om bæredygtighed. Det er også et rigtig godt råd, når du skal spare. Kødfrie dage er selvfølgelig et super valg, men du kan også begynde blot at skære i mængden af kød, du putter i din mad til daglig. Du kan sagtens halvere kødforbruget og skrue lidt ekstra op for grøntsagerne, uden at det går ud over kvaliteten, og så vil den enkelte pakke kød pludselig holde meget længere.