5 slags klassisk dansk mad

Dansk mad

Mad har en stor kulturel værdi, da der findes utallige retter rundt omkring i verden, som man nemt kan lade sig inspirere af og tage med ind i eget køkken.

Det er en dejlig måde at hylde vores forskelligheder på, men nogle gange kan man godt have lyst til at læne sig lidt tilbage og nyde noget dejligt, dansk mad hjemmefra.

Her har vi lavet en top 5 over klassisk dansk mad, som enhver der gerne vil lære den danske madkultur at kende bør stifte bekendtskab med.

Julemaden

Når man taler om dansk mad, så er det oplagt at snakke om julemad.

Vi elsker god mad juleaften, og bare i vores lille land kan man se flere varianter af, hvad en god julemiddag består af.

Et klassisk og populært valg er flæskesteg med brun sovs og brunede kartofler, samt franske kartofler og nogle gange også en lækker juleand. Det salte kød skaber et lækkert samspil med den brune sovs og de søde, brunede kartofler, og danner en smagsoplevelse, som de fleste holder af og forbinder med den herlige juletid.

Stegt flæsk med persillesovs

Inden for dansk mad kan man ikke komme uden om denne klassiske ret. Segt flæsk med persillesovs er nemlig kåret som vores nationalret og med god grund.

Selvom vegetarisk mad bliver mere og mere populært verden over, så kan man ikke benægte at mange danskere holder af kød, især svinekød. Et sejt stykke flæsk med bløde kartofler og en lækker persillesovs er en dansk ret, som de fleste danskere har prøvet flere gange i deres liv – og sikkert kommer til at opleve mere fremover.

Æggekage med bacon og purløg

Stegt flæsk kan også sagtens spises sammen med andre ting end persillesovs og kartofler. Når man i Danmark laver en god æggekage, er det faktisk ganske populært at spise stegt flæsk til.

En æggekage er også et godt valg for dem, der vil have god, dansk mad, men ikke lige er eksperter i et køkken – den er nemlig ikke så svær at lave, og så kan man endda pifte den lidt op med purløg, tomat, skinke, diverse grøntsager eller hvad man nu lige har lyst til.

Kun din fantasi og appetit sætter grænser!

Smørrebrød

Dansk mad og smørrebrød går hånd i hånd. Som et af de få lande, hvor vi dagligt indtager store mængder rugbrød, har vi mestret kunsten i højtbelagt smørrebrød.

Også her er det kun fantasien, der sætter grænser – der er ingen regler for, hvad man må og ikke må putte oven på sit rugbrød, men det er lige så godt at holde sig til de klassikere, vi allerede kender. Uanset om du er til en fiskefilet med salat, citron og remoulade, eller mere er til dyrlægens natmad eller noget helt tredje, så kan du helt klar finde et stykke smørrebrød, du kan lide.

Tarteletter med høns og asparges

Gode gammeldags tarteletter vil mange også glædeligt sætte inden for kategorien klassisk, dansk mad. De sprøde tarteletter, som er formet som små skåle, overhældes af en lækker suppe-agtig fyld, som kan variere meget fra husstand til husstand.

Klassisk tarteletfyld indeholder dog meget ofte asparges, ærter, champignon og kyllingestykker, som alt sammen er med til at danne en skøn smagsoplevelse.