Der findes ikke ret meget mere lækkert end nylavede, svampede donuts.

De behøver i øvrigt ikke være svære at lave. Selvom de ligner kunststykker, er det faktisk ret enkelt – og vil du have det endnu nemmere, findes der endda donutmaskiner til få penge, som gør hele arbejdet nemmere. På den måde slipper du for at koge dine donuts i olie og ender i øvrigt med en lidt mindre fed udgave af den lækre kage.

Dem kan du finde her.

Vil du gerne tilberede dine donuts traditionelt skal du bare bruge en god, stor gryde.

Opskrift på donuts

Til 24 donuts skal du bruge følgende:

  • 100 gram smør (ikke olie – så bliver dejen ikke fast)
  • 4 dl mælk
  • 50 gram gær
  • 4 æg
  • 150 gram sukker
  • 2 tsk salt
  • 1000 gram mel
  • Olie til stegning – brug en smagsneutral af slagsen, men regn med at du har brug for mindst 1 1/2 liter.

Bruger du donutmaskine eller donutbager behøver du ikke olien.

Fremgangsmåde for dejen

  • Smelt smørret og tilsæt mælken –  du skulle nu gerne have en blanding, der er lillefingervarm.
  • Smuldr gæret i blandingen og rør til det er opløst.
  • Tilsæt sukker, salt og æg – og rør godt.
  • Rør melet i lidt ad gangen indtil dejen slipper bordpladen – brug hellere for lidt end for meget, da for meget mel gør dine donuts tørre.
  • Lad dejen hæve i mindst 30 minutter et lunt sted eller længere.

Fremgangsmåde for formning af donuts

  • Varm olien op ved jævn varme.
  • Rul dejen ud på bordet, så den er omkring 2 centimeter tyk.
  • Stik dine donuts ud med et drikkeglas – og lav det indre hul med enten et snapseglas eller ved at skære et snit og forme det selv.

Du kan også bruge et udstikkersæt som dette.

Fremgangsmåde for kogning

  • Kog 2-3 donuts ad gangen i 4-5 minutter. De er færdige, når de selv stiger op til overfladen. (Kog ikke for mange samtidig – det sænker temperaturen på olien og påvirker slutresultatet).
  • Læg dem på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle.
  • Pynt når de er kolde nok til, du kan holde dem med fingrene.

Bruger du donutmaskine kan du enten bruge et glas der passer i størrelsen til maskinens huller – eller forme dine donuts ved at trille dejen til pølser, som efterfølgende kan lægges ned i maskinens donuthuller.

Forslag til smagsvarianter og pynt til dine donuts

Dyp dine donuts i:

  • Sukker
  • Kanel
  • Lakridspulver
  • Glasur
  • Glasur tilsat smag af lakrids, appelsinskal, citronskal, pebermynte, vanilje, mandelessens, romessens eller hvad du nu elsker.